Anda suka lawat blog ini?

Teman Bicara Hatiku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

28 August 2009

Senator Prof Dr Ismail Meninggal Dalam Pesawat...

Prof Ismail Salleh meninggal akibat serangan jantung

Oleh Suhana Roslan
bhnews@bharian.com.my

SYAKIR Hanis (dua dari kanan) bersama kakak dan abang menyiram air mawar di pusara bapa di Tanah Perkuburan Islam Sungai Kantan, Kajang, semalam.


Pakar ekonomi dalam penerbangan pulang selepas mesyuarat di China

KAJANG: Pakar ekonomi, Senator Prof Datuk Dr Ismail Md Salleh, meninggal dunia akibat serangan jantung ketika dalam penerbangan dari China ke Singapura, awal pagi semalam.

Isteri Allahyarham, Datin Hasnah Wahab yang turut berada dalam penerbangan itu menemani suaminya mendapati Ismail yang sedang tidur di kerusi sebelahnya tiba-tiba terlentuk kepalanya ke atas bahunya.

"Saya dapati suami saya sudah tidak bernyawa dan bila saya pegang, tangannya sudah sejuk," katanya kepada Bernama ketika ditemui di Masjid Ba'alwie di Jalan Lewis di sini sementara menunggu jenazah Ismail diuruskan.

Hasnah berkata, suaminya meninggal dunia dalam kapal terbang kira-kira 2.30 pagi iaitu kira-kira sejam suku sebelum pesawat itu dijadual tiba di Lapangan Terbang Changi, Singapura.

Beliau berkata, Ismail, 61, ke China kerana menghadiri satu mesyuarat mengenai urusan universitinya, International University College of Technology Twintech.



Mereka bertolak 25 Ogos dan pulang malam 26 Ogos serta dijadual tiba di Singapura pada 3.45 pagi.

Sebaik tiba di Singapura, jenazah Ismail dibawa ke Hospital Besar Singapura kira-kira 8 pagi untuk dibedah siasat bagi mengetahui punca kematian.

Jenazah kemudian dibawa ke Lapangan Terbang Senai, Johor untuk diterbangkan oleh pesawat ke Lapangan Terbang Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), Subang di sini.

Hasnah berkata, jenazah suaminya akan dibawa ke rumah mereka di Kajang.

Beliau terkilan kerana arwah suaminya tidak sempat melihat majlis perkahwinan pertama anak mereka pada hujung tahun ini.

Abangnya, Zakaria Md Salleh, 64, berkata adiknya memang mempunyai penyakit buah pinggang dan beliau mengetahui mengenai kematian Allahyarham jam 3 pagi selepas dihubungi seorang anaknya.

Di KAJANG: Jenazah Allahyarham dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Sungai Kantan, di sini, pada jam 10.30 malam tadi.

Terdahulu, jenazah Allahyarham disembahyangkan sekali lagi selepas solat tarawih sebaik tiba di rumahnya kira-kira jam 9 malam dari Lapangan Terbang Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), Subang.


Sumber http://www.bharian.com.my/Friday/Nasional/20090828001211/Article/index_html



Dr. Ismail mati dalam pesawat

AHMAD ANUAR (kiri) membantu mengusung jenazah Dr. Ismail keluar dari Masjid Ba'alwie di Singapura semalam.

SINGAPURA - Pakar ekonomi, Senator Profesor Datuk Dr. Ismail Salleh meninggal dunia akibat serangan jantung semasa dalam penerbangan pesawat Tiger Airways dari China ke Singapura awal pagi semalam.

Isteri Allahyarham, Datin Hasnah Wahab yang turut berada dalam penerbangan tambang murah itu menemani suaminya mendapati Ismail yang sedang tidur di kerusi sebelahnya tiba-tiba terlintuk kepalanya ke atas bahunya.

"Saya dapati suami saya sudah tidak bernyawa dan bila saya pegang, tangannya sudah sejuk," katanya kepada Bernama semasa ditemui di Masjid Ba'alwie di Jalan Lewis di sini sementara menunggu jenazah Ismail diuruskan.

Beliau memberitahu, suaminya meninggal dunia dalam kapal terbang kira-kira pukul 2.30 pagi iaitu kira-kira 75 minit sebelum pesawat itu dijadual tiba di Lapangan Terbang Changi di Singapura.

Menurutnya, Ismail, 61, ke China kerana menghadiri satu mesyuarat mengenai urusan universitinya, International University College of Technology Twintech.

Mereka bertolak dua hari lepas (25 Ogos) dan pulang malam keesokannya (26 Ogos) dan dijadual tiba di Singapura pada pukul 3.45 pagi semalam.

Sebaik tiba di sini, jenazah Ismail dibawa ke Hospital Besar Singapura kira-kira pukul 8 pagi untuk dibedah siasat bagi mengetahui punca kematian.

Jenazah Ismail kemudian dibawa ke Masjid Ba'alwie untuk dimandi dan dikafankan. Kakitangan Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Singapura yang diketuai oleh Timbalan Pesuruhjaya Tinggi, Datuk Ahmad Anuar Adnan membantu menguruskan jenazah Ismail.


Sumber
http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2009&dt=0828pub=Kosmosec=Negara&pg=ne_01.htm

25 August 2009

Kemuliaan Ramadhan...


...Kemuliaan Ramadhan...

Ramadhan bulan beribadah
Bulan kerahmatan dan keampunan
Para malaikat merendahkan sayap
Untuk menghitung pahala berganda

Ramadhan bulan berpuasa
Bulan kesabaran dan keinsafan
Lapar dahaga mendidik jiwa
Menundukkan nafsu
Mengawal indera

Pintu syurga dibukakan
Ditutup pintu neraka
Dibelenggu syaitan yang durjana
Dihentikan azab di pusara

Bersyukurlah pada rahmat-Nya
(Ya ramadhan)
Dikurnia bulan yang mulia (ya ramadhan)
Beruntunglah bagi mereka yang
Mendapat keberkatannya-Nya(ya ramadhan)
Tiap satu pahala ibadah
Tujuh puluh ia digandakan
10 akhir ramadhan
Dikurniakan lailatul Qadar
Malam yang terbaik
Diumpamakan seribu bulan


http://liriksemualagu.blogspot.com/2009/08/kemuliaan-ramadhan-inteam-feat-unic.html

22 August 2009

Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak...



Assalamualaikum...Sempena 1 Ramadhan hari ni, saya ingin mengucapkan Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak kepada seluruh umat Islam di dunia..Semoga hari-hari dalam Ramadhan yang bakal dilalui ini disinari dengan cahaya-cahaya ibadah..Insya-Allah...

Perkataan yang cantik ALLAH,
Lagu yang merdu AZAN,
Novel yang menarik AL-QURAN,
Senaman yang baik SEMBAHYANG
Diet yang mujarab PUASA...





15 August 2009

Adab Menyambut Ramadan...

Setiap manusia yang menjalani ibadah puasa perlu mematuhi beberapa peraturan dan adab yang boleh menyempurnakan lagi ibadah tersebut. Antara yang mesti diketahui adalah:

1) Memelihara kesemua pancaindera dan anggota tubuh badan daripada mendekati atau melakukan maksiat dan perkara yang sia-sia. Dengan demikian ibadah puasa akan suci dan sempurna.

2) Mengawal diri daripada memakan makanan dan minuman yang haram atau yang mengandungi unsur keraguan terutama ketika berbuka dan berusaha untuk menghasilkan pemakanan yang halal lagi bersih.

3) Kurangkan waktu tidur pada siang hari, sebaiknya penuhi waktu luang dengan melakukan amal soleh. Dengan demikian jiwa lebih terkawal, keinginan nafsu menjadi kurang dan hati bertambah ceria. Itulah rahsia dan inti pati puasa yang perlu kita capai.

4) Jauhkan diri daripada mengikut dorongan nafsu ketika berbuka dengan beraneka jenis makanan yang lazat-lazat. Sebaik-baiknya adat makanan sama sahaja pada bulan puasa dan bulan-bulan yang lain.

5) Tidak menyibukkan diri dengan urusan duniawi pada bulan Ramadan, bahkan mengambil kesempatan beribadat kepada Allah dan mengingati-Nya sebaik mungkin.

6) Segera berbuka apabila masuk waktunya, berbuka dengan buah tamar (kurma) dan jika tiada, memadailah dengan segelas air serta melambatkan makan sahur.

7) Nabi Muhammad s.a.w. berbuka dahulu sebelum baginda mengerjakan solat Maghrib. Sabda baginda: [Umatku sentiasa berada dalam keadaan baik (berkat) selama mana mereka mempercepatkan berbuka (apabila masuk waktunya) dan melambatkan makan sahur]. (Riwayat Bukhari dan Muslim).

8) Menyediakan makanan berbuka kepada orang yang berpuasa sekalipun dengan beberapa biji tamar atau segelas air. Sabda baginda s.a.w. " Sesiapa yang menyediakan makanan berbuka bagi orang yang berpuasa baginya ganjaran seumpama pahala orang yang berpuasa tanpa mengurangi sedikitpun pahalanya (orang yang berpuasa). (Riwayat al-Baihaqi dan Ibnu Khuzaimah).

9) Memenuhi malamnya dengan amalan sunat seperti solat terawih, witir dan sebagainya.




Sumber Majalah Dara.com Edisi 86-Ogos 09

13 August 2009

Ustaz Asri Rabbani Meninggal Dunia...AL-FATIHAH

Ustaz Asri bin Ibrahim...

PETALING JAYA: Jenazah arwah Ustaz Asri sedang dibawa ke rumahnya di Jalan Ikan Keli, Kampung Bukit Lanchong, Shah Alam untuk dikebumikan sebelum Asar.

Vokalis kumpulan nasyid Rabbani, Ustaz Mohd Asri Ibrahim, 40, disahkan meninggal dunia kira-kira pukul 10.30 pagi tadi akibat serangan jantung ketika dalam perjalanan ke Hospital Pantai, Bangsar.

Menurut salah seorang anggota Rabbani, Mohd. Asri Baidul @ Ubaidullah, arwah jatuh pengsan semasa memberikan ucapan dalam sidang media program 'Syahadah' di Angkasapuri, Radio Televisyen Malaysia (RTM) kira-kira pukul 10 pagi tadi.

Balu arwah, Haliza Shahadan hadir di hospital beserta dengan beberapa rakan artis seperti penyanyi Nash, Yasin Sulaiman dan Mas Omar.

Selain itu, lebih 100 orang melibatkan rakan terdekat dan ahli keluarga arwah turut hadir bagi memberikan penghormatan terakhir kepada arwah.

Dua hari lalu, Asri bersama anggota Rabbani yang lain menghadiri majlis sidang media dan memeterai satu lagi perjanjian kerjasama bersama Hotel Singgahsana untuk terus membuat persembahan di hotel tersebut sepanjang bulan ramadan yang bakal tiba nanti.

Rabbani akan mengadakan persembahan sepanjang ramadan di Hotel Singgahsana sambil menghiburkan para pengunjung yang hadir serta menikmati hidangan yang bertemakan 'Citarasa Ramadan 1 Malaysia' bermula 1 Ramadan nanti.

Rabbani telah bekerjasama dengan Hotel Singgahsana selama 18 tahun dan sejak itu Rabbani telah menghiburkan para pengunjung hotel tersebut yang datang untuk berbuka puasa dengan persembahan 'live' mereka.

Dalam sidang media itu, Asri berkata mengadakan persembahan di Hotel Singgahsana merupakan satu ibadah bagi dirinya.

"Saya rasa ibadah puasa saya tidak lengkap jika tidak mengadakan persembahan di hotel ini. Orang kata bulan puasa kalau boleh kurangkan bekerja, banyakkan ibadah, tetapi pada saya ini merupakan ibadah saya," katanya.

Asri dilahirkan pada 3 Ogos 1969 di Klang, Selangor.

Selain seorang balu, Haliza, 38, arwah turut meninggalkan enam orang anak iaitu Mohd Nasimudin, 15, Mohd Fathi, 14, Nur Atikah, 12, Mohd Ilhan, 10, Sufiyah Munawarah, 6, dan Hamdi Rabbani, 4.

Asri menyertai kumpulan nasyid terkenal itu sejak ia ditubuhkan secara rasmi pada 1 Mac 1997 dengan dianggotai oleh sembilan orang termasuknya.

Sebelum Rabbani, kumpulan itu dikenali sebagai Nada Murni yang ditubuhkan sekitar tahun 80-an.

Asri juga pernah menyanyi secara duet dengan beberapa penyanyi terkenal seperti Mawi menerusi lagu 'Saksi' dan 'Mentari Merah Di Ufuk Timur' nyanyian bersama Amy Search.

Kehilangan Asri kini bermakna hilanglah tunjang Rabbani memandangkan arwah banyak menyumbangkan kemajuan prestasi sekaligus memberikan kejayaan kepada Rabbani dan industri muzik nasyid.

Atas kejayaan itu, maka tidak hairanlah jika Rabbani dijulang sebagai Penyanyi/Artis Nasyid Popular di Anugerah Bintang Popular (ABP) selama lapab tahun berturut-turut.

Tidak kurang juga anugerah yang dicapai di Anugerah Industri Muzik (AIM) seperti Album Nasyid Terbaik 2001 (Iqrar - 1421), Vokal Berkumpulan Terbaik Dalam Album 2001 (Iqrar-1421), Album Terbaik 2001 (Iqrar-1421), Album Nasyid Terbaik 2002 (Intifada), Album Nasyid Terbaik 2003 (Qiblat) serta Album Nasyid Terbaik 2009 (Nostalgia Nada Murni) dan Lagu Nasyid Terbaik 2009 (Bila Nur Melimpah Di Hati).

Revolusi muzik nasyid yang dilalui Rabbani selama berjuang dalam industri hiburan seringkali mencetus pelbagai perdebatan.

Ada yang berpendapat, lagu-lagu nasyid nyanyian Rabbani tersasar daripada landasan muzik nasyid yang sedia ada.

Sebelum ini, kumpulan ini pernah merakamkan lagu Pergi Tak Kembali ciptaan KRU berteraskan genre pop yang mendakwa Rabbani seperti meminggirkan objektif utama lagu nasyid.

Tinggal kenangan...Asri (dua dari kiri, bawah)

Namun,kemunculan Rabbani yang turut dianggotai oleh Mohd. Asri Baidul @ Ubaidullah, Azadan Abdul Aziz, Muhammad Luqman Abd Aziz, Muhammad Rithauddeen Yaakob, Mohamad Afandi Shahbudin, Ahmad Shafie, Nazrul Azhar Tamrin dan Zulkiflee Azman ini tampil dengan konsep yang tersendiri.

Dalam tempoh lebih 12 tahun berada dalam industri ini, Rabbani telah menghasilkan 19 buah album seperti 'ARAH Dari Mana… Ke Mana…' (1997), 'Pergi Tak Kembali' (1999), 'Intifada' (2000), 'Yalla Beena' (2004) dan yang terbaru, 'Nostalgia Nada Murni'.

Bermula dengan berkonsepkan nasyid klasik, melalui irama-irama yang dipetik dari Timur Tengah, Afrika dan Andalusia, kemudian diadun dan diolah mengikut citarasa yang sesuai dengan era yang terkini.

Juga dipersembahkan bersesuaian dengan citarasa remaja.

Disamping itu ditampilkan dengan adunan muzik ala melayu timur dan digabungkan dengan adunan muzik timur tengah.

Dan kini Rabbani muncul pula dengan konsep yang lebih global dalam bidang muzik tanpa mengurangkan kualiti mesej yang akan disampaikan dengan menampilkan world music didalam lagu-lagu terbarunya.

Ini adalah untuk menjadikan irama nasyid ini akan terus segar dari semasa ke semasa dan terus diminati oleh semua golongan tanpa mengira had bangsa dan negara.

Bagaimanapun dalam menyampaikan irama nasyid ini mesej adalah yang paling utama sekali dengan berpersepsikan bentuk nasihat, dakwah dan panduan.

Sekurang-kurangnya sedikit demi sedikit pendidikan secara tidak langsung itu berjaya masuk ke ruang fikiran sambil berhibur.

Lantaran itu juga boleh mendorong sikap kita ke arah kebaikan.


Sumber : http://mstar.com.my/hiburan/cerita.asp?file=/2009/8/13/mstar_hiburan/20090813112919&sec=mstar_hiburan


Sama-samalah kita sedekahkan Al-Fatihah untuk Allahyarham Ustaz Asri..Semoga ditempatkan di kalangan orang yang soleh..amin..

12 August 2009

Kisah Pendayung Sampan...

Suatu hari, seorang Professor yang sedang membuat kajian tentang lautan menumpang sebuah sampan. Pendayung sampan itu seorang tua yang begitu pendiam. Professor memang mencari pendayung sampan yang pendiam agar tidak banyak bertanya ketika dia sedang membuat kajian. Dengan begitu tekun Professor itu membuat kajian. Diambilnya sedikit air laut dengan tabung uji kemudian digoyang-goyang; selepas itu dia menulis sesuatu di dalam buku.

Berjam-jam lamanya Professor itu membuat kajian dengan tekun sekali. Pendayung sampan itu mendongak ke langit. Berdasarkan pengalamannya dia berkata di dalam hati,
"Hmm. Hari nak hujan."
"OK, semua sudah siap, mari kita balik ke darat" kata Professor itu.
Pendayung sampan itu akur dan mula memusingkan sampannya ke arah pantai. Hanya dalam perjalanan pulang itu barulah Professor itu menegur pendayung sampan.

"Kamu dah lama kerja mendayung sampan?" tanya Professor itu.
"Hampir seumur hidup saya." jawab pendayung sampan itu dgn ringkas.
"Seumur hidup kamu?" tanya Professor itu lagi.
"Ya".
"Jadi kamu tak tahu perkara-perkara lain selain dari mendayung sampan?" tanya Professor itu.
Pendayung sampan itu hanya menggelengkan kepalanya.

Masih tidak berpuas hati, Professor itu bertanya lagi, "Kamu tahu geografi?" Pendayung sampan itu menggelengkan kepala.
"Kalau macam ni, kamu dah kehilangan 25 peratus dari usia kamu." kata Professor itu lagi,
"Kamu tahu biologi?" Pendayung sampan itu menggelengkan kepala.
"Kasihan..Kamu dah kehilangan 50 peratus usia kamu. Kamu tahu fizik?" Professor itu masih lagi bertanya.
Seperti tadi, pendayung sampan itu hanya menggelengkan kepala. "Kalau begini, kasihan, kamu sudah kehilangan 75 peratus dari usia kamu.

Malang sungguh nasib kamu, semuanya tak tahu. Seluruh usia kamu dihabiskan dengan mendayung sampan." kata Professor itu dengan nada mengejek dan angkuh.
Pendayung sampan itu hanya berdiam diri.

Selang beberapa minit kemudian, tiba-tiba hujan turun. Tiba-tiba saja datang ombak besar. Sampan itu dilambung ombak besar dan terbalik. Professor dan pendayung sampan terpelanting. Sempat pula pendayung sampan itu bertanya,
"Kamu tahu berenang?" Professor itu menggelengkan kepala.
"Kalau macam ini, kamu dah kehilangan 100 peratus nyawa kamu." kata pendayung sampan itu sambil berenang menuju ke pantai.


Moral:

Dalam hidup ini IQ yang tinggi belum tentu boleh menjamin kehidupan. Tak guna kita pandai dan tahu banyak perkara jika tak tahu perkara-perkara penting dalam hidup. Adakalanya orang yang kita sangka bodoh itu rupanya lebih berjaya dari kita. Dia mungkin bodoh dalam bidang yang tidak ada kena mengena dengan kerjayanya, tetapi "MASTER" dalam bidang yang diceburi.

Hidup ini singkat. Jadi, tanyalah pada diri sendiri,untuk apakah ilmu yang dikumpulkan jika bukan utk digunakan dan boleh digunakan?


Hikmat Inspirasi:

Kepuasan itu terletak pada usaha bukannya pada pencapaian. Usaha sempurna adalah kemenangan sempurna...


FIKIR-FIKIRKANLAH...

07 August 2009

Kem Gerak Minda Matematik...

Lama dah xpost apa2 kat sini..mcm sunyi plk..sbnrnya byk info + cerita yg aku nak kongsi dgn kwn2 sepanjang 1 minggu aku xmasuk sini.. tp oleh krn sibuk sikit dgn tugasan di kampus..so, aku kena cari masa yg betul2 free..alhamdulillah..hari ni aku nak cerita skt psl kem yg aku hadiri baru2 ni..Kem Gerak Minda Matematik 2009..kem ni disertai oleh pelajar2 tingkatan 4 Sek Men Keb Tengku Mahmud (SMKTM)..bermula 2 - 4 Ogos lepas..yg jadi fasilitator dlm kem ni adalah student2 master (matematik) , UMT (termasuklah aku)..program ni dibuat di Kem Seri Keluang, Bukit Keluang, Besut..Objektif program ni adlh untuk menarik minat pelajar2 SMKTM spy minat dgn subjek add maths n juga menerapkan penghayatan matematik dlm kehidupan seharian..
Aku sampai kat kem tu around kul 11,45 pagi..coz acara perasmian tu kul 12.00 tghri..so, sempat la kami rehat dulu..Kem ini dirasmikan oleh Tuan Mohamad Yusof bin Tuan Sulaiman (Pengetua SMKTM)..


Perasmian Kem Gerak Minda Matematik 2009...

Slps tu smua pelajar dibahagikan mengikut kumpulan yg mana setiap kump ada 2 atau seorg fasilitator yg handle..Time tu, nama aku diumumkan bg kump gamma..bersama Salleh..dlm kump aku ada 5 org lelaki n 15 perempuan..


Kumpulan gamma...

Sepanjang 3 hari kat sana, byk aktiviti yg kami lakukan bersama2 pelajar SMKTM..menjawab past years questions..Selain tu, ada jgk ceramah berkaitan matematik yg disampaikan oleh pensyarah matematik UMT, Dr Sabri bin Ahmad..aku n kwn2 pun dgr jgk ceramah tu (teringat plk time nak spm dulu)..


Pelajar2 SMKTM khusyuk mendengar taklimat drpd Dr Sabri bin Ahmad...

Aktiviti dalam kumpulan...

Persiapan untuk persembahan malam penutup...

Senaman pagi...

Pelajar2 khusyuk mendengar ceramah drpd Dr Sabri bin Ahmad...

Selamat jalan semua..Jumpa lg..

Bukit Keluang, Besut...

Kami bertolak balik dr kem pukul 5 ptg..lps tu singgah la skjp kat rumah kwn..dekat2 situ je..Around pukul 6 ptg, kami bertolak balik ke trg..Tp, on de way balik, salah sebuah drpd kereta kami rosak (kereta kenari hitam)..so, terpaksalah tunggu mekanik dtg..Check punya check..akhirnya kereta tu terpaksa ditinggalkan coz xleh bergerak..dgr cerita dr kwn (yg tunggu kereta tu, salleh; asrul n khairul) time belt rosak..lewat jgk la mereka smua balik..Tp alhamdulillah smua balik dlm keadaan selamat..

Kereta yg digunakan untuk ke Kem Gerak Minda...

Salah sebuah kereta kami rosak...

Drama Cinta dan Wahyu

Loading...

Drama Warkah Cinta

Loading...

HEALTHY R US

HEALTHY R US
Saya suka jenguk blog nie...Jom la jenguk...

SENTIASA UNIK BERSAMA UNIC

SEKALI INTIM TERUS INTEAM