Anda suka lawat blog ini?

Teman Bicara Hatiku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

29 November 2009

Suasana Hari Raya Korban...

Dalam hadis yang diriwayatkan oleh Saidatina 'Aisyah r.a. Rasulullah s.a.w. bersabda: Maksudnya: "Sebaik-baik amalan yang dilakukan oleh anak Adam pada Hari Raya Haji ialah menyembelih korban, sesungguhnya binatang korban yang telah disembelih itu pada hari kiamat kelak akan dibangkitkan dengan tanduk-tanduk, bulu-bulu dan kuku-kukunya (yakni lengkap dan sempurna anggotanya) sesungguhnya darah yang mengalir dari sembelihan korban itu mendapat penghargaan dari Allah dengan diredhainya dan diterimanya sebelum ia menitis ke tanah." (Riwayat Tarmizi dan Al-Hakim)

3 hari lps sempat la aku n keluarga tgk korban kat Masjid Terapung..sempena aqiqah anak buahku..lame dah x gi tgk time korban..(biasanye duk umah je)..Ada 4 ekor lembu yg telah dikorbankan raye thn nie..

Malam nie baru dpt post kat blog coz line tenet x ok je akhir2 nie..rasanya x perlu la cerita pjng2..(x tau nak tulis apa)..hehe..jom kita tgk suasana korban di Masjid Terapung..


:: Suasana ketika aku baru sampai ::


:: Lembu yang bakal dikorbankan ::
(aqiqah utk anak buahku)


:: Lembu pertama yg berjaya dijatuhkan ::


:: Pekerja berusaha menjatuhkan lembu ke-2 ::


:: Lembu nie susah nak jatuhkan ::


:: Akhirnya lembu tu terpaksa mengalah ::


:: Menanti masa untuk melapah ::


:: Aktiviti melapah daging ::


:: Daging yang siap dilapah ::


27 November 2009

SaLaM AiDiLaDHa...

Assalamualaikum..Sempena 10 Zulhijah hari nie, sy ingin mengucapkan

Selamat Hari Raya Aidiladha
Maaf Zahir & Batin

kpd kwn2 yang mengenali diri ini serta pengunjung2 blog..





20 November 2009

Selamat Hari Jadi Buat Ayahku Tercinta...

Ayahku tercinta,
Md Ghani bin Abdullah

Nak nyanyi dulu lagu utk ayahku tercinta..


SELAMAT HARI JADI...SELAMAT HARI JADI...
SELAMAT HARI JADI ABAH...SELAMAT HARI JADI...




YA ALLAH.. SEMOGA AYAHKU DIPANJANGKAN UMUR,
MURAH REZEKI

DAN SENTIASA BERADA DALAM LINDUNGAN-MU..
AMIN...


SESUNGGUHNYA ABAH ADALAH YANG TERBAIK DI DUNIA..

SAYANG ABAH..



12 November 2009

Akhirnya 'Dia' Dah Sampai...

Alhamdulillah..akhirnya dah sampai pun 'dia'..Sape 'dia' tu? Kekasih? Tunang? Ke Suami? hahaha..mana ada..'Dia' kat sini => CD NASYEED UNDERGROUND...Terima kasih byk2 kpd Firdausz coz pos cd nie..




Lagu kat nasyeed underground nie smuanye best2..Mmg x rugi la beli original nie..ada 14 lagu semuanye..Antara lagunye:

1) Selawat Aluan
2) Bukan Niatku
3) Realiti

4) Keceriaanmu

5) Segalanya Ada

6) Di Tangisan Cinta

7) Jodoh dan Takdir
8) Damba RedhaMu

9) Bebaskan

10) Selawat Tawassul

11) Kisah Cinta

12) Teman

13) Masih Ada Cinta

14) Message Undelivered


Yg paling sy suka lagu Jodoh dan Takdir..

JODOH DAN TAKDIR

Artis : MiSK
Komposer : Abd Halim (Neurotic Studio)
Penulis Lirik : Abd Halim (Neurotic Studio)


Selalu aku berdoa kepada Yang Maha Esa
Moga dikurnia seorang ratu di jiwa
Tempat untuk kuluahkan segala rasa
Perasaan yg tersimpan seribu satu makna

Di kala aku keseorangan
dia penghibur dan jua peneman
hati yg sayu tidak kesepian
duka dan lara tiada keresahan

Ya Allah tidak ku pinta yg menawan
tidak kuharap yg hartawan
bukan jua kerna kedudukan
cuma kudamba insan yang sepadan

Kasihnya sejati bukannya kerna paksaan
biarpun derita yg menjadi rintangan
ketulusannya yg tiada bandingan
tercipta ayu indahnya peribadi insan


11 November 2009

Dinner SISMAT 09...

Alhamdulillah..akhirnya dpt jgk upload gmbr2 sewaktu dinner SISMAT baru-baru nie..


:: Majlis Makan Malam SISMAT kat Gem Beach Resort ::


:: awal2 dah pasang banner nie ::

:: juruacara dinner, Ady n Ummu ::

:: Pengarah Projek Majlis Makan Malam, Salleh ::

:: President SISMAT, En Zamali ::

:: Ketua Jabatan Matematik, Dr Mustafa bin Mamat ::

:: duk wat apa la 2 org anak dara nie ::

:: sedapnye sore kak nadia ::

:: pemain gitar, Benyamin ::

:: apa yg dibualkan si Salleh n Benyamin nie ::

:: calon2nye adalah ... ::
(Tahniah coz berjaya dlm 'anugerah' nie..)


:: Alamak!!! Nak kena baca apa plk nie ::

:: Time 'kutip' makanan ::

:: Meja VVIP :: (Dr Mustafa, Prof Ismail dan Dr Mat Lazim)

:: Presiden dan AJK2 SISMAT ::

:: time bergambar ramai2 ::

:: bersama Aya ::

:: anak sape la yg handsome nie.. ::
:: 3 org anak dara ::
(Syib, Sue dan Nadia)


:: besfriend nye dia ::
:: mkn byk2..peace Zaza ::
:: wif ummu n huda ::


:: wif  nena ::
:: bergambar dgn senior2 ku ::

:: nie la senior2 ku ::
(mmg sporting mereka nie)


Jangan ada yang terasa hati dgn post sy kali nie..Saje bergurau..
Kalau ada yg terasa, minta maaf yer.. ;-)


FRIENDZ FOREVER

10 November 2009

Exam MTK 3400 (STATISTIK)...

Tarikh yg dinantikan telah tiba..10/11/2009...hari nie smua student SM SAINS (MATEMATIK KEWANGAN) dan SM SAINS (MATEMATIK KOMPUTASI), 1st year di Universiti Malaysia Terengganu (UMT) akan menghadapi final exam STATISTIK (MTK 3400)..


TARIKH : 10/11/2009 (SELASA)
MASA : 12.00 - 2.00 PETANG
TEMPAT : DEWAN SULTAN MIZAN




Kak Intan ucapkan



07 November 2009

Hipotesis Oh Hipotesis...

Sejuknye pagi nie..macam air batu plk..HIPOTESIS OH HIPOTESIS..dr smlm duk study bab nie, tp x abis2 lg..ada jgk student tny (student yg aku ajar utk sem nie).."Akak ada test ke?". hahaha..kelakar plk bila teringat..yer la..org lain nak exam, org lain plk kena study..tp aku mmg nak study bab nie..HIPOTESIS..coz time aku degree dulu xbelajar pun..sekurang2 nye aku ajar student nie dapat jgk ilmu..


Bab ni yang kena study..Tapi x abis2 lg..


Sambil baca..sambil buat notes..

So, perancanganku hari nie agar blh habiskan bab HIPOTESIS..coz mlm nie nak g dinner utk SISMAT plk..


Ya Allah Ya Tuhanku..Permudahkanlahku untuk study bab hipotesis nie...Amin


06 November 2009

Keberkatan Surah Yasin...

Alhamdulillah..ketemu lg Jumaat mggu nie..hari nie hujan lebat..dah 3 hari hujan lebat kat terengganu..(kalau x silap la..)..nak g mana2 pun xblh coz aku takut skt nak drive kalau hujan lebat..tp ada kelebihan jgk kalau hujan..aku blh la study bab hipotesis (x abis study lg nie)..coz ahad nie nak wat revision dgn student2 yg akan hadapi exam statistik..

ermmm..nak post apa plk kali nie..(smbil intai2 kat inbox)....ok..dah jumpe pun..
menarik plk email yg aku terima nie...tq my beloved sis, Ain coz sudi share something yg blh beri manfaat..

Ku doakan agar dirimu dipermudahkan dalam menghadapi exam 9hb nie..amin



KEBERKATAN SURAH YASIN

RASULULLAH s. a. w telah bersabda yang bermaksud: "Bacalah surah Yassin kerana ia mengandungi keberkatan", iaitu:

1. Apabila orang lapar membaca surah Yassin, ia boleh menjadi kenyang.

2. Jika orang tiada pakaian boleh mendapat pakaian.

3. Jika orang belum berkahwin akan mendapat jodoh.

4. Jika dalam ketakutan boleh hilang perasaan takut.

5. Jika terpenjara akan dibebaskan.

6. Jika musafir membacanya, akan mendapat kesenangan apa yang dilihatnya.

7. Jika tersesat boleh sampai ke tempat yang ditujuinya.

8. Jika dibacakan kepada orang yang telah meninggal dunia, Allah meringankan siksanya.

9. Jika orang yang dahaga membacanya, hilang rasa hausnya.

10. Jika dibacakan kepada orang yang sakit, terhindar daripada penyakitnya.

11. Rasulullah s. a. w bersabda: "Sesungguhnya setiap sesuatu mempunyai hati dan hati al-Quran itu ialah Yassin. Sesiapa membaca surah Yassin, nescaya Allah menuliskan pahalanya seperti pahala membaca al-Quran sebanyak 10 kali.

12. Sabda Rasulullah s. a. w lagi, "Apabila datang ajal orang yang suka membaca surah Yassin pada setiap hari, turunlah beberapa malaikat berbaris bersama Malaikat Maut. Mereka berdoa dan meminta dosanya diampunkan Allah, menyaksikan ketika mayatnya dimandikan dan turut menyembahyangkan jenazahnya".

13. Malaikat Maut tidak mahu memaksa mencabut nyawa orang yang suka membaca Yassin sehingga datang Malaikat Redwan dari syurga membawa minuman untuknya. Ketika dia meminumnya alangkah nikmat perasaannya dan dimasukkan ke dalam kubur dengan rasa bahagia dan tidak merasa sakit ketika nyawanya diambil.

14. Rasulullah s. a. w bersabda selanjutnya: "Sesiapa bersembahyang sunat dua rakaat pada malam Jumaat, dibaca pada rakaat pertama surah Yassin dan rakaat kedua Tabaroka, Allah jadikan setiap huruf cahaya dihadapannya pada hari kemudian dan dia akan menerima suratan amalannya ditangan kanan dan diberi kesempatan membela 70 orang daripada ahli rumahnya tetapi sesiapa yang meragui keterangan ini, dia adalah orang-orang yang munafik.


KERBERKATAN YAASIIN (DARI KACAMATA DR FATMA ELZAHRAA)

Untuk Keselamatan Diri Yang, Susah Menjadi Senang

Ø
Ayat 1 - 9 - Untuk keselamatan diri

Ø Ayat 9 - Orang jahat tak nampak kita especially orang kafir.

Ø Ayat 12 - Merupakan Jantung Yaasiin - Rasulullah s.a.w. berharap ayat ini dihafal oleh setiap mukmin dan mukminat.

Ø Ayat 13 - 35 - Mengisahkan orang-orang yang mati syahid.

Ø Ayat 22 - 23 - Untuk menjaga aqidah Memberi hidayah kepada anak.

Ø Ayat 29 - Sebagai amalan untuk mengelakkan diri dari di fitnah dan kejahatan mulut.

Ø Ayat 29 - Utk digunakan jika kita rasa orang nak fitnah or aniaya kita. Lebih elok selepas baca di semburkan ke muka orang tsbt.

Ø Ayat 30 - Untuk keinsafan - Supaya dapat dipertemukan dengan Allahs.w.t. (harus sentiasa berada dihati - beramal dengannya).

Ø Ayat 32 - Untuk menginsafkan orang lain supaya menjadi baik. Caranya: Ingat yang segalanya datang dari Allah s.w.t, Kita umat Muhammad, Kita orang Islam dll.

Ø Ayat 33 - 35 - Elok dijadikan amalan bagi sesiapa yang suka bercucuk tanam. Tanaman akan subur.

Ø Ayat 36 - Menerangkan yang kehidupan ataupun kejadian di dunia ini dijadikan berpasang -pasangan. Ayat ini elok diamalkan bagi sesiapa yang belum berkahwin supaya di pertemukan jodoh. Caranya: Baca dan berdoa, hembus dan sapu pada muka setiap pagi sebelum keluar rumah.

Ø Ayat 37 - Adalah untuk menetapkan hati - aqidah diri sendiri. Hati yang kering akan hidup semula.

Ø Ayat 38 - Mengisahkan yang bulan dan matahari pun sujud pada Allah s.w.t. yang satu.

Ø Ayat 39 - Mengisahkan ilmu falak.

Ø Ayat 40 - Merupakan kenyataan Allah s.w.t. yang satu.

Ø Ayat 41 - Mengisahkan Nabi Noh a.s. naik kapal - Elok dibaca sewaktu menaiki kenderaan.

Ø Ayat 44 - Mengisahkan keseronokan hidup di dunia – Dibaca untuk dijauhkan fitnah dalam hidup.

Ø Ayat 45 - 48 - Merupakan kedegilan orang kafir kepada Allah s.w.t.

Ø Ayat 49 - Menceritakan hari akhirat dan kehidupannya.

Ø Tiupan pertama - Datang dengan tiba-tiba

Ø Tiupan ke-dua - Hancur

Ø Tiupan ke-tiga - Semua orang di hidupkan semula dan hadir di padang Mahsyar.

Ø Ayat 50 - Setiap orang akan dihisab mengikut amalannya.

Ø Ayat 58 - Merupakan salam daripada Allah. Jika rasa sakit kepala, baca dan sapukan ke kepala. Ulang sebanyak 3x.

Ø Ayat 76 - Dibaca untuk mententeramkan diri dari fitnah orang. Dijadikan amalan. Ayat 76 - Jika hati rasa sedih, sebak atau pun kecewa. Sambil pegang dan urut dada, bacalah ayat tsbt.

Ø Ayat 78 - 79 - Dikhaskan untuk sakit urat, tulang dan badan. Untuk doa bermula daripada Ayat yang bermaksud: “dia berkata, Siapakah (yang dapat) menghidupkan tulang belulang padahal telah hancur?” (Ayat 78 dan 79) - Bacalah jika sakit tulang, urat atau tulang patah. Doktor di hospital pun tanya dia utk rawatan patient mrk dan Dr Fatimah berikan ayat ini.

Ø Ayat 79 - Katakanlah, Yang akan menghidupkannya ialah yang menciptakannya pertama kali. Dan Dia Maha Mengetahui tentang segala makhluk."

Ø Ayat 82 - Untuk Hajat - Jika berhajat sesuatu, bacalah 100x. Dibaca pada air dan minum selama 40 hari -boleh menjadi penawar. Jika air habis ulang bacaan tsbt sehingga 40 hari. Caranya: Sembahyang Tahajjud (3x) berturut-turut, Baca pada air [100x) Dan berdoa apa sahaja hajat

Wallahualam.


Drama Cinta dan Wahyu

Loading...

Drama Warkah Cinta

Loading...

HEALTHY R US

HEALTHY R US
Saya suka jenguk blog nie...Jom la jenguk...

SENTIASA UNIK BERSAMA UNIC

SEKALI INTIM TERUS INTEAM