Anda suka lawat blog ini?

Teman Bicara Hatiku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

29 July 2012

Kesilapan Kerap Muslim Dalam Bulan Ramadhan...

Mari kita sama-sama selidik...

Adakah puasa yang kita laksanakan selama 8 hari lepas sempurna?

Jika tidak, kemungkinan kita telah melakukan kesilapan yang kerap dilakukan oleh muslim...

ANTARANYA:



Bicara IMG:
Masih belum terlewat untuk kita memperbaiki kesilapan yang telah dilakukan...
Ingat...jangan biarkan Ramadhan berlalu begitu sahaja tanpa pengisian yang berguna...

28 July 2012

8 Ramadhan 1433H...

Alhamdulillah...Syukur ke hadrat Allah S.W.T kerana kita semua masih diberi kesempatan untuk menempuhi bulan Ramadhan pada hari ke-8 ini...


Alhamdulillah...Alhamdulillah...Alhamdulillah...

Sebenarnya nak kongsi satu video YouTube daripada Prof. Dr. Muhaya...Video nie dipetik daripada facebook Prof. Dr. Muhaya...Memang tertarik dengan video nie...Dah 4 kali duk re-play video tu...Memang mendalam setiap apa yang disampaikan oleh Prof. Dr. Muhaya...

Antara ayat yang saya ingat dan benar-benar terkesan di hati ini adalah:

"...jangan kejar cita-cita, kejarlah makna yang memberi manfaat.."

"...bila kita menjadi seorang pensyarah, sama macam guru...Guru yang biasa hanya memberitahu, guru yang bagus memberi kita penerangan, guru yang hebat memberi inspirasi..."

"...sebagai pensyarah, bila kita nak mengajar anak murid, kita nak tentukan bahawa kita mengajar bukan nak tunjuk kita pandai, kita mengajar untuk kesan kepada pelajar..."


Jom, sama-sama kita saksikan...



Bicara IMG:
sama-sama kita perbanyakkan amalan sunat dan melipat gandakan pahala di bulan yang mulia ini...Jom bertadarus sebelum tidur...

21 July 2012

1 Ramadhan 1433H...

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan buat seluruh muslimin dan muslimat walau di mana kalian berada...

AHLAN WA SAHLAN YA RAMADHAN...
AHLAN WA SAHLAN YA RAMADHAN...

TAHNIAH buat seluruh umat Islam kerana berjaya memasuki 
UNIVERSITI RAMADHAN pada tahun ini... ^_^


Semoga puasa dan amalan sunat yang kita lakukan pada hari ini diterima dan dilipatgandakan pahala oleh Allah S.W.T. 
Amin...

Selamat berbuka puasa dan menjalani ibadah terawih...



Bicara IMG:
Sama-sama kita perbanyakkan amalan sunat dan elakkan amalan lagha di bulan Ramadhan ini...

15 July 2012

Miss Intan [Part 1]...

Sebelum bersiap2 ke kampus bagi menjalankan tanggungjawab....nak kongsi cerita sedikit tentang kisah hidupku bergelar seorang pendidik...Untuk post hari nie, kita bagi title - Part 1 (sebab banyak part lagi nie..hehehe..)
Situasi nie berlaku sepanjang 5 minggu...


Situasi 1:

Selepas waktu kuliah,

Pelajar: eh...miss rupanya...ingatkan student baru tadi.
Miss: awak nie...lecturer pun tak perasan.
Pelajar: bukan tak perasan miss...sebab miss muda sangat macam student lain...sebab tu tak perasan...jangan marah yer miss.
Miss: (hanya senyum) ^_^ 


Situasi 2:

During lecture,

Miss: Are you understand for this example?
All Student: No...
Miss: What you not understand?
Bob: Madam, I want ask you...
Miss: Madam???
Bob: opsss...sorry miss...Miss, I want ask you...
Miss: (just smile)

After 5 slides,

Miss: Are you understand for this example?
All Student: No...
Miss: What you not understand?
Bob: Madam, I want ask you...
Miss: Madam???
Bob: opsss...sorry miss...sorry....
Miss: Twice times you call me Madam...Why you call me Madam?
Najib: ramai sangat lecturer yang ajar kami title Madam...Jadi, kami dah terbiasa panggil Madam...Jangan marah miss...
Naim: yer la miss...kami panggil Madam sebab kami semua doakan Miss supaya cepat-cepat dapat title Madam...
All student: Amin...
Miss: (just smile)



Miss Intan:
Apa-apapun ragam studentku, aku terima mereka seadanya...kerana merekalah STUDENTKU...
and I LOVEEEEEEE THIS JOB...
Ok la...nak bersiap2...hari ni dan esok ada kursus di UiTM Dungun...

13 July 2012

Minggu Terakhir di Bulan Syaaban...

Alhamdulillah...Pujian bagi Allah S.W.T dengan segala nikmat yang diberikan...

Sedar tak sedar, kita semua bakal melabuhkan tirai bulan Syaaban seminggu lagi...Entah kenapa aku rasa sedih...

Adakah aku sedih sebab nak tinggalkan bulan Syaaban nie?

atau 

Adakah aku sedih sebab tak buat banyak amal ibadat sunat di bulan Syaaban nie?

(Hanya Allah yang tahu apa yang terbuku di hati ini...)


Sepertimana yang kita tahu, hari ini 13 Julai 2012 bersamaan 23 Syaaban 1433H...Minggu terakhir di bulan Syaaban...betul tak?

So, bagaimana iman dan amal kita sepanjang bulan Syaaban ni? 
Mari kita semua selidiki sejenak...

Adakah kita semua mampu mengawal iman sebelum tibanya bulan Ramadhan?

Adakah amal ibadat (yakni solat fardu) telah dilakukan sempurna?

Adakah solat fardu yang kita tinggalkan sebelum ini telah diqadarkan?

Sudahkah kita melaksanakan amalan sunat di bulan Syaaban ini?


Persoalan ini bukan menunding kepada sesiapa...Tapi untuk peringatan buat diri ini dan kita semua...

"Mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar."
[Surah Al-Asr:3]

Dengarkan lagu terbaru Shahir AF8 feat Sham Kamikaze...



Bicara IMG:
Salam Jumaat buat seluruh muslimin dan muslimat walau di mana anda berada...Sama-sama kita perbanyakkan amalan sunat di hari Jumaat ini dan semoga kita semua sentiasa berada dalam lindungan Allah S.W.T.
Amin... ^_^

Drama Cinta dan Wahyu

Loading...

Drama Warkah Cinta

Loading...

HEALTHY R US

HEALTHY R US
Saya suka jenguk blog nie...Jom la jenguk...

SENTIASA UNIK BERSAMA UNIC

SEKALI INTIM TERUS INTEAM