Anda suka lawat blog ini?

Teman Bicara Hatiku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

31 December 2009

Lakaran 2009...

Assalamualaikum..hari nie 31/12/2009..hari terakhir dlm tahun 2009..dan kurang 24 jam kita smua akan melangkah tahun 2010..Alhamdulillah, sepanjang tahun 2009 nie banyak suka duka yg aku lalui untuk sampai ke tahap nie..



BULAN 2



BULAN 3





BULAN 7








BULAN 8





BULAN 11



BULAN 12









Ya Allah...Sekiranya tahun 2009 ini banyak kealpaanku terhadapMu..
Maka dekatkanlah diriku kepadaMu..dan
Sekiranya tahun 2009 ini memberi kejayaan kepadaku..
Maka jadikannya pendorong kepadaku..
dalam menghadapi ujian mendatang
dengan penuh kesungguhan semata-mata keranaMu..
Amin...


27 December 2009

11 Jam di Perak...

11 jam di Perak??? mcm mimpi je..tup tup smpai Trg smula..bila tgk berita bas ekspres Sani yg accident smlm -mengorbankan 10 org..tergerak hati ku nak cerita pengalaman bersama kak noya time kami g Perak 20hb lps..kami g Perak bukannye jalan2 cari mkn..tp ada Simposium Kebangsaan Pasca Siswazah Sains & Matematik 2009 di UPSI..

Sebenarnya ramai yg pergi simposium tu..cuma kami berdua terpaksa naik bas coz x muat nak naik kereta..x muat??ermmm..btul ke x ayat nie..(x pandai skt bab gubah ayat nie..hehe..)
x apa la naik apa pun (kalau naik flight lagi best.. :D)..janji kami dpt pergi..dgn harapan selamat smpai kat Perak dgn selamat..

Ok..kita imbas cerita 11 jam di Perak..
3..2..1..

20/12/2009

Tepat pukul 9.00 mlm, kami naik bas konsortium..ermmm..sbnrnya aku mmg x suka naik bas konsortium nie (coz ada cerita di sebaliknye)..tp, oleh krn bas nie je yg akan stop kat stesen bas tanjung malim, so kami terpaksa la naik bas nie.. :(

Takde cerita spjng perjalanan..coz kami syok tdo la..hehe..esok nak g simposium confirm ngantuk nie..

21/12/2009

Lebih kurang pukul 4.45 pagi, aku dgr drebar bas tu brthu.."Stesen bas tanjung malim..stesen bas tanjung malim.."..ermm..cptnye smpai tanjung malim..nasib baik tersedar dr tdo..kalu x..smpai Ipoh la kami..ermmm..mcm x percaya dah smpai tanjung malim..cozzz...cuba tgk gmbr nie..

smpai tulisan pun kelabu..haha..

1 buah kedai pun x buka..sunyi + gelap = xde org..mcm nie la stesen bas tanjung malim time kami smpai..dahsyat2..nasihatku kpd wanita2 yg dtg Perak..jgn dtg seorg diri yer..bahaya!!!

time sampai..yg ada cuma org yg turun dr bas..itu pun smua perempuan..
Ya Allah..selamatkan kami dr malapetaka dan bahaya..amin..

xde org nie..kami ambik keputusan call lecturer..Dr Sabri..(Terima kasih kpd Dr dan Cikgu Yusof coz ambik kami)..Alhamdulillah..nasib baik xde org yg kacau..

Then, kami tumpang kat rumah kwn (kwnku time degree dulu)..Tq byk2 kat Fadilah n Syafawati coz sudi tumpangkan kami..n sediakan breakfast..(sdp la sandwich bujang tu..lain kali blh dtg lagi..hehe..)..Tak sempat pun nak baring2 n tdo..coz seronok jumpe dgn Fadilah..(biasa la..kalu dah lame x jumpe, byk cerita la..)

Pukul 8.30 pagi, Cikgu Yusof n Dr Sabri dtg jemput kami..coz kena register kul 8.30..(x lewat lg rasanye)..Jom kita tgk gmbr sterusnya..



Tepat pukul 3.30 ptg, kami smua (Dr Sabri, Cikgu Yusof, kak noya, tini, aya, humaira n aku) bertolak blk ke Trg..

Selamat tinggal Fadilah n Syafawati..
Terima kasih n smoga jumpe lagi..
Semoga Allah membalas jasa kalian..amin..

Ya Allah..Semoga kami selamat sampai ke Terengganu..Aminnn...

Tepat kul 11.30 mlm, aku slmt smpai kat rumah..Alhamdulillah.. :)

Ok..dah abis pun cerita (xde sambungan dah nie..haha..)



25 December 2009

Mari Shalawat - Wali Band




Mari Shalawat
by: Wali Band

Sholatullah salamullah, ‘ala Thoha Rasulillah
Sholatullah salamullah, ‘ala Yasin Habibillah
Tawasalna bibismillah, wa bilhadi Rasulillah,
Wa kulli mujahidin lillah, bi ahli badri, ya Allah

Daripada kita pacaran
Lebih baik kita sholawatan
Daripada kita berduaan
Nanti bakal di hasut setan

Awas jangan dekat-dekatan
Kita ‘kan belum ada ikatan
Daripada dekat-dekatan
Mending kita sholawatan

Sholatullah salamullah, ‘ala Thoha Rasulillah
Sholatullah salamullah, ‘ala Yasin Habibillah
Tawasalna bibismillah, wa bilhadi Rasulillah,
Wa kulli mujahidin lillah, bi ahli badri, ya Allah

Bukan aku tak suka padamu
Bukan aku tak mau denganmu
Tapi aku mau liat dulu
Setebal apa imanmu

Sudahlah engkau lupakan
Anggap saja kita ta’arufan
Sudahlah jangan kau pikirkan
Mending kita sholawatan

Sholatullah salamullah, ‘ala Thoha Rasulillah
Sholatullah salamullah, ‘ala Yasin Habibillah
Tawasalna bibismillah, wa bilhadil Rasulillah,
Wa kulli mujahidin lillah, bi ahli badri, ya Allah


23 December 2009

23 Disember...

Alhamdulillah..Bertemu lg dgn tarikh yg paling x ku lupakan seumur hidupku..23 Disember setiap tahun ku nantikan..ermmm..nanti apa nie??? hehe...


Ya Allah..
Sempena hari lahir ku hari ini
Ku bermohon kepada Mu
Agar dipanjangkan umur kedua ibubapaku
Yang telah membesarkan dan mendidikku sampai hari ini
Agar dipanjangkan umur seluruh keluargaku dan teman2
Yang telah memberi semangat dan sentiasa mengingatiku apabila lupa kepada Mu

Ya Allah..
Sempena hari lahir ku hari ini
Ku bermohon kepada Mu
Agar tidak lupa kepada Mu apabila bersendirian
Agar tidak lupa kepada Mu apabila diuji dgn ujian
Agar tidak lupa kepada Mu apabila diberi kesenangan

Ya Allah..
Sempena hari lahir ku hari ini
Ku bermohon kepada Mu
Agar dipermudahkan dalam menyiapkan master
Agar dipermudahkan dalam segala lapangan
Amin..


Di kesempatan nie, aku nak ucapkan terima kasih/ syukran/ thank you kpd smua yg telah ucap selamat hari lahir/ hepy befday/ slmt hari jadi dan sewaktu dgnnye kpd ku..hehe..
s/ada melalui sms/ ym/ nasyidfm/ chatroom nasyidfm/ world of islam/ facebook..



..SeMoGa UkHWaH KiTa BeRKeKaLaN..

..FRieNDz 4eVeR..

..MaY ALLAH BleSS uS..



22 December 2009

Conference + Holiday = Melaka

Assalamualaikum..Alhamdulillah..Semalam kul 11.30 mlm aku selamat smpai dr Perak..Mlm nie baru sempat nak transfer + ambik smua pic time kat Melaka..(ermmm...smua ke? mcm byk lagi je xde nie)..nak cite byk pun, mcm tulis essay plk kan?..hehe..jom kita layan pic time aku n kwn2 kat Melaka...


EPISOD 1 : 14/12/2009


EPISOD 2 : 15/12/2009







EPISOD 3 : 16/12/2009




EPISOD 4 : 17/12/2009







18 December 2009

Salam Ma'al Hijrah 1431...

Assalamualaikum..Syukur, Alhamdulillah..akhirnya aku n teman2 ku selamat sampai dr melaka..baru je smpai pagi tadi..lebih kurang pukul 5 pagi..post kali nie bukan nak cite psl conference n holiday aku n teman2 kat melaka (coz gmbr2 x transfer lagi..insya-Allah, nnti post lps nie aku akan kongsi pengalaman ku ke melaka..)

Di kesempatan Jumaat yg mulia nie, aku nak ucapkan

Salam Ma'al Hijrah 1431

kpd smua..Semoga tahun nie lebih baik drpd sebelumnya..dan sama2 kita memperbaiki serta meningkatkan amal ibadat kita kpd Allah S.W.T...Aminnn...


Sabda Nabi Muhammad S.A.W.

"Beruntunglah orang itu apabila hari ini lebih baik dari semalam, terpedayalah orang yang hari ini sama seperti semalam dan celakalah orang yang hari ini lebih buruk dari semalam."






08 December 2009

Kawan, Usah Rosakkan Persahabatan Kita...

Assalamualaikum..Lama dah x post kat sini..Sibuk skt dgn tesis yg perlu aku buat..So, kena pentingkan sesuatu yg penting..Alhamdulillah..aku diberi kesempatan untuk post sesuatu yg dpt dikongsi bersama2 dgn pengunjung blog..Ni artikel yg aku petik dr Majalah Dara.com edisi 90-Disember 2009..


"Kawan, Usah Rosakkan Persahabatan Kita..."

Dalam menjalinkan hubungan persahabatan memang sukar untuk menjaga hati dan perasaan seseorang sahabat. Kadang-kala apa yang dilakukan ada sahaja yang tidak kena dan kemudian timbul cakap-cakap belakang yang menyatakan rasa tidak puas hati. Namun kita harus sedar, sebagai insan biasa kita tidak sempurna. Oleh itu, sikap saling hormat-menghormati, berterus-terang dan saling percaya penting dalam menjaga hati seseorang sahabat. Semak beberapa tip di bawah bagaimana cara untuk kita menjaga persahabatan agar terus berkekalan sehingga ke akhir hayat...


Jangan Lempar Penghinaan

Jangan sesekali merendahkan, mengejek dan menghina sahabat dalam bentuk apapun, baik tentang keperibadian, bentuk fizikal, keadaan sosial dan sebagainya. Elakkan berbuat demikian kerana tidak ada masalah yang selesai dengan penghinaan dan mencela bahkan yang ada nanti hanyalah perasaan sakit hati serta rasa dendam antara satu sama lain.


Jangan Menyampuk Apabila Bercakap

Sungguh tidak sopan apabila kita sedang bercakap kemudian tiba-tiba dipotong dan disangkal. Latihlah diri kita untuk bersabar dalam mendengar dan mencelah perbualan dengan cara terbaik dan pada waktu yang tepat dan sesuai.


Jangan Campur Urusan Peribadi

Jangan dan jika boleh cuba elakkan mencampur urusan peribadi sahabat yang tak ada manfaatnya jika kita terlibat. Seperti yang kita maklum setiap individu mempunyai urusan dan masalah peribadi yang kadang-kadang tidak boleh diceritakan walaupun dengan sahabat sendiri. Ia adalah sesuatu yang sangat sensitif dan jika tersalh cakap ia boleh menimbulkan kemarahan sahabat.


Jangan Rosakkan Kebahagiaannya

Apabila sahabat kita sedang bersuka ria, bergembira dan berbahagia, janganlah melakukan tindakan yang boleh merosakkan kebahagiaannya itu. Sebagai contoh, ada seseorang yang berasa gembira dan teruja kerana menerima hadiah dari luar negara, padahal kita tahu bahawa barang tersebut buatan tempatan dan mungkin ada dijual di pasar raya. Maka kita tidak perlulah menyampaikan perkara tersebut kepadanya. Biarlah dia gembira dengan hadiah yang diterimanya itu.


Jangan Buat Perbandingan

Jangan sesekali membandingkan jasa, kebaikan, penampilan, harta, kedudukan seseorang sehingga sahabat yang mendengarnya merasa dirinya tidak berharga, rendah diri atau merasa terhina.


Jangan Ungkit Kisah Lalu

Ingatlah bahawa setiap orang memiliki rahsia dan kesilapan yang tidak mahu diceritakan kepada orang lain, begitu juga dengan diri kita sendiri. Oleh itu, janganlah cuba untuk mengungkit dan menceritakannya kepada orang lain. Takut ia akan menyakiti hati sahabat dan menjejaskan ikatan persahabatan hanya kerana telah membongkar kekurangan yang dimilikinya.


Jangan Ketawakan Sahabat

Jangan mentertawakan sahabat kerana kekurangan yang dimilikinya. Ini termasuklah kekurangan daripada segi penampilan, rupa, bentuk badan dan sebagainya. Ingatlah ketawa yang berlebihan dan tidak kena pada tempatnya akan mengundang rasa sakit hati sahabat.


Kawal Kemarahan Dengan Baik

Apabila kamu marah, maka hati-hatilah kerana kemarahan yang tidak terkawal boleh mempengaruhi tingkah laku dan percakapan. Jika kemarahan tidak dikawal dengan baik, takut akan melukai hati sahabat seterusnya menghancurkan hubungan baik dengannya. Kawal amarah dengan sebaik mungkin dan jika ia tetap terjadi, lontarkanlah kata-kata yang tidak akan melukai hati sahabat. Cuba redakan kemarahan dalam masa yang singkat dan pohonlah kemaafan seandainya kata-kata yang diluahkan itu dirasa keterlaluan.






01 December 2009

Selamat Ulang tahun NasyidFM...

Tanggal 30 November (semalam) merupakan ulang tahun ke 3 NasyidFM..tak lewat lg rasanya nak wish utk NasyidFM..


SELAMAT ULANG TAHUN
NASYIDFM KE 3




SEMOGA TERUS SUCCESS..
NASYIDFM BEST !!!







Drama Cinta dan Wahyu

Loading...

Drama Warkah Cinta

Loading...

HEALTHY R US

HEALTHY R US
Saya suka jenguk blog nie...Jom la jenguk...

SENTIASA UNIK BERSAMA UNIC

SEKALI INTIM TERUS INTEAM