Anda suka lawat blog ini?

Teman Bicara Hatiku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

29 November 2009

Suasana Hari Raya Korban...

Dalam hadis yang diriwayatkan oleh Saidatina 'Aisyah r.a. Rasulullah s.a.w. bersabda: Maksudnya: "Sebaik-baik amalan yang dilakukan oleh anak Adam pada Hari Raya Haji ialah menyembelih korban, sesungguhnya binatang korban yang telah disembelih itu pada hari kiamat kelak akan dibangkitkan dengan tanduk-tanduk, bulu-bulu dan kuku-kukunya (yakni lengkap dan sempurna anggotanya) sesungguhnya darah yang mengalir dari sembelihan korban itu mendapat penghargaan dari Allah dengan diredhainya dan diterimanya sebelum ia menitis ke tanah." (Riwayat Tarmizi dan Al-Hakim)

3 hari lps sempat la aku n keluarga tgk korban kat Masjid Terapung..sempena aqiqah anak buahku..lame dah x gi tgk time korban..(biasanye duk umah je)..Ada 4 ekor lembu yg telah dikorbankan raye thn nie..

Malam nie baru dpt post kat blog coz line tenet x ok je akhir2 nie..rasanya x perlu la cerita pjng2..(x tau nak tulis apa)..hehe..jom kita tgk suasana korban di Masjid Terapung..


:: Suasana ketika aku baru sampai ::


:: Lembu yang bakal dikorbankan ::
(aqiqah utk anak buahku)


:: Lembu pertama yg berjaya dijatuhkan ::


:: Pekerja berusaha menjatuhkan lembu ke-2 ::


:: Lembu nie susah nak jatuhkan ::


:: Akhirnya lembu tu terpaksa mengalah ::


:: Menanti masa untuk melapah ::


:: Aktiviti melapah daging ::


:: Daging yang siap dilapah ::


No comments:

Post a Comment

Drama Cinta dan Wahyu

Loading...

Drama Warkah Cinta

Loading...

HEALTHY R US

HEALTHY R US
Saya suka jenguk blog nie...Jom la jenguk...

SENTIASA UNIK BERSAMA UNIC

SEKALI INTIM TERUS INTEAM