Anda suka lawat blog ini?

Teman Bicara Hatiku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

09 July 2010

My 1st Conference @ Shah Alam...

Alhamdulillah..Akhirnya dapat jgk aku post kali nie..w/pun sebenarnya x sihat sgt..selesema dr blk conference 2 hari lps..kali nie post dari Shah Alam..

Sebelum tu, nk ucap terima kasih byk2 kpd studentku (Din) coz sudi hntr akk dgn mak dkt stesen bas ahad lps..smoga Allah balas jasa Din..

Tak sangka btul aku..cpt betul masa berlalu..aku terima acceptance full paper dr UiTM Shah Alam bln 3..skrg dh sampai tarikhnye utk present (6/7/2010)..fuhhhh..berdebarnya hanya Tuhan yang tahu..kalu nk kata x takut, tipu la..coz nie bukan sebarangan present..My 1st conference also My 1st presentation for My Master..

Ya Allah..Kau Permudahkanlah ku untuk present paper pada hari tersebut..Amin..


Diariku sempena conference @ Shah Alam..

1st day - 6/7/2010 (Selasa)

Oleh kerana nie 1st conference aku, pukul 7.20 pg aku dh bertolak dr rumah kakak aku..semangat nk g present paper (w/pun ada jgk rasa takut..hehe..). tmpt yg aku nk g present tu x la jauh sgt..coz kwn aku brthu 10 minit je dr rumah kakak..ok la..x jauh sgt.. :D

sampai je kat sane ---> Hotel Grand Blue Wave Shah Alam dlm kul 7.45 pg..

dh sampai, bermulalah keje ku yg pertama..ambik gmbr banner conference dulu..hehe..



sementara tunggu kak noya dtg, jln2 area hotel tu kjp..jln2 dkt kafe hotel tu, terpandang la aku kat satu benda nie..semangat btul diorg nie..jom tgk gmbr nie.. :D


Negara mana yg bakal menang nanti?

Lebih kurang pukul 8.30 pagi, aku n kak noya terus g register..Syok2 nk present hari nie..tba2..(biarlah rahsia nie hanya siapa2 yg tahu sahaja..hehe.. :D )
p/s: nk ucap tq to Nik Zulkarnaen as Vice Chairman pd hari tu.. :D

Alhamdulillah..selesai jgk present 1st day..lega rasa..lebih2 lagi dpt present sebelum lunch..kalau present lps lunch, x makan la aku..hahaha..Biasa la adat present kat luar..ada la komen n kritikan dr pakar2..apa saja yg aku terima pada hari tu, aku terima dgn hati terbuka..aku pegang dgn kata2 nie..

Biar apa pun komen dan kritikan yg diterima,
Ambil ia sebagai positif..
Demi Master ku..

Insya-Allah segala komen dan kritikan yg aku terima dr pakar2 akan membuatkan ku lebih tekun dan terus memperbaiki tesis ku nie..


2nd day - 7/7/2010 (Rabu)

(Hari nie event start lewat skt..pukul 9 pg..slot pagi nie mmg best..penyampaian yg disampaikan oleh penceramah Prof. Dr. Muhd Kamil bin Ibrahim..kpd yg berminat, blh la lawati blog beliau (Kehidupan Ringkas tapi Signifikan)...



Tajuk yg disampaikan oleh Prof. Dr. Kamil betul2 menarik minat ku utk mendengar..lebih2 lagi pasal PhD..coz itulah impianku..





Walau sebesar dan seberat mana cubaan utk aku siapkan master nie...
Demi PhD, aku sanggup berjuang siapkan tesis...
Ya Allah..Kau permudahkanlah hambaMu ini...
Amin...


Beberapa ayat dan petikan dr penyampaian Prof. Dr. Kamil yg aku nk kongsi kpd smua pembaca blog Bicara Hatiku ini berkenaan.. PhD: WILL YOU SUCCEED WITHOUT A SUPERVISOR?

" ...All of you are chosen ones. Not everyone can reach this level. It is a sacrifice that involves many people not just by the individual who is doing the PhD alone. It affects parents, husband or wife, children or organization. I'm sure all of you here have heard stories mostly the obstacles while completing the PhD... "

" ...The process of research should be the responsibilities of the students themselves. It means if the official supervisor does not give much help, search for an unofficial one to assist you in solving the problems... "

Ucapan beliau sebelum mengakhiri ceramh pd pagi tu adalah menasihatkan kpd smua:

" ...In order to excel, we have to be honest so that we can deliver our messages and knowledge to other people... "

" ...Second, be sincere in accepting someone else's success and commitments as your inspiration to move forward... "

" ...Last but not least, be honest in accepting our responsibility as a leader to those young researchers out here who need our assistance and guidance... "


Semoga segala input yg aku dapat sepanjang 2 hari conference ini dapat aku perbaiki lagi tesis ku ini..dan segala ilmu yang aku dengar dari penceramah2 yang pakar dalam bidang masing2 dapat aku kongsi bersama kwn2...

Buat diriku:
Alhamdulillah..full paper ku utk present bln dpn dh accept..so miss intan, perbaiki apa yg patut utk tesis tu dan jgn lupa siapkan slide utk presentation bln dpn (3-5/8/2010)...

No comments:

Post a Comment

Drama Cinta dan Wahyu

Loading...

Drama Warkah Cinta

Loading...

HEALTHY R US

HEALTHY R US
Saya suka jenguk blog nie...Jom la jenguk...

SENTIASA UNIK BERSAMA UNIC

SEKALI INTIM TERUS INTEAM