Anda suka lawat blog ini?

Teman Bicara Hatiku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

02 March 2010

Kelebihan Memberi Salam...

Perkara pertama yang Nabi Muhammad sallallahu alaihi wassalam (saw) sampaikan ketika berada di al-Madinah a-Munawwarah adalah: "Wahai manusia, berikanlah salam, berilah makan, jalinkanlah silaturahim, solatlah pada waktu malam ketika manusia sedang tidur nescaya kamu akan memasuki syurga dengan selamat sejahtera (Riwayat Ahmad no 24513, Ibn Majah no 3374, al-Baihaqi dalam al-Syu'ab no 8490).

Antara kelebihan salam yang paling utama ialah ia menimbulkan kemesraan yang menjadi asas kasih sayang. Sementara kasih sayang menjadi penyebab rahmat dan keimanan dan seterusnya mendapat syurga Allah, (Riwayat Muslim no 203, al-Tirmizi no 2699).


Antara hukum hakam yang menarik mengenai salam adalah:

1- Makruh memberi salam dengan ucapan "Alaikumus salam". Rasulullah s.a.w. bersabda apabila Jabir r.a. memberi salam dengan lafaz tersebut, "Jangan kamu mengatakan alaikas salam". Dalam riwayat Abu Daud disebut, "Kerana sesungguhnya ucapan alaikas salam itu adalah salam untuk orang yang telah mati". (Riwayat Abu Daud dan al-Tirmizi)

2- Dianjurkan mengucapkan salam sebanyak tiga kali di khalayak ramai. Di dalam hadis Anas disebut bahawa: "Nabi s.a.w. apabila Baginda mengucapkan sesuatu kalimah, ia mengulanginya tiga kali. Dan apabila ia datang kepada sesuatu kaum, ia memberi salam kepada mereka tiga kali." (Riwayat al-Bukhari)


Termasuk dalam sunah memberi salam seperti berikut:

1- Orang yang berkenderaan memberi salam kepada orang yang berjalan kaki.

2- Orang yang berdiri/berjalan memberi salam kepada orang yang sedang duduk.

3- Individu (seorang yang memberi salam kepada kelompok ramai dan kelompok yang sedikit memberi salam kepada kelompok yang lebih ramai.

4- Orang yang muda memberi salam kepada orang yang lebih tua.

5- Disunatkan meninggikan sedikit suara memberi dan menjawab salam, supaya jelas didengar, kecuali seandainya ada orang yang sedang tidur.

6- Disunatkan memberi salam sewaktu masuk ke sesuatu majlis dan ketika keluar dari majlis.

7- Disunatkan memberi salam ketika masuk ke rumah walaupun rumah yang kosong.

8- Makruh memberi salam kepada orang yang sedang qada hajat.

9- Tidak memulai memberi salam kepada orang bukan Islam. Namun sekiranya mereka yang mendahulukan memberi salam, maka jawablah: "Wa'alaikum".

10- Sunat menjawab salam yang dikirimkan melalui orang lain.

11- Jangan memberi salam dengan isyarat melainkan ada keuzuran seperti sedang solat, bisu atau jarak yang agak jauh.

12- Digalakkan berjabat tangan, kecuali dengan wanita atau lelaki yang bukan mahram.(Sumber: Majalah Dara.com, Edisi 92, Feb. '10)

No comments:

Post a Comment

Drama Cinta dan Wahyu

Loading...

Drama Warkah Cinta

Loading...

HEALTHY R US

HEALTHY R US
Saya suka jenguk blog nie...Jom la jenguk...

SENTIASA UNIK BERSAMA UNIC

SEKALI INTIM TERUS INTEAM